Woontips | Hoe vind je de perfecte stoel voor aan tafel?

Eettafel met eetstoelen

We brengen steeds meer tijd door aan de eettafel. We zitten er al lang niet meer alleen aan voor het ontbijt, de lunch en het diner. Ook maken we huiswerk aan de eettafel, spelen we spelletjes, knutselen we er de mooiste dingen of zijn we aan het werk. Comfortabel zitten is dan wel van belang. Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van nieuwe eetstoelen?

 

Stap 1: Kleur

Zorg ervoor dat de kleur van je eetstoelen past bij je interieur zodat het goed op elkaar afgestemd is. Wat je tegenwoordig ook steeds vaker ziet is een combinatie van diverse op elkaar afgestemde kleuren, zoals de kleuren cognac, olijf en off black. Zet deze bij elkaar en dit zorgt juist voor een speels effect.

 

Stap 2: Bekleding

Net als bij een bank zijn eetstoelen ook verkrijgbaar met verschillende soorten bekleding waaruit je kan kiezen. Zo heb je bijvoorbeeld: leer, microleder en stof. Je kan natuurlijk gewoon kiezen wat je mooi vindt. Stof geeft een wat warmere uitstraling en een met leder beklede stoel past meer in een stoer en industriële woonkamer. Toch zijn er ook situaties waarbij de ene bekleding beter past dan de andere. Kleine kinderen knoeien regelmatig. Dan is een lederen bekleding wellicht geschikter of een stof waarop je vlekken nagenoeg niet ziet.

Eetstoelen van stof en leder


Stap 3: Maten

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de stoelen in verhouding staan met de tafel. Let hierbij op de hoogte van de stoelen in vergelijking met de hoogte van de tafel. Kan de stoel wel onder de tafel en past de zithoogte van de eetkamerstoel wel bij de hoogte van de tafel?

Ook de breedte van een stoel is iets om in de gaten te houden. Check hierbij of het aantal stoelen dat je in gedachten hebt ook wel past aan de tafel. Als de poten van een tafel wat meer naar binnen staan, heb je minder ruimte, dan wanneer de tafelpoten aan het einde van het tafelblad zitten. Per stoel aan tafel moet je rekening houden met ongeveer 70 centimeter ruimte, zodat iedereen aan tafel voldoende beweegruimte heeft.

 

Stap 4: Onderstel

Bij eetkamerstoelen zien we tegenwoordig een grote diversiteit aan onderstellen. Natuurlijk kennen we allemaal de 4 houten poten. Ook heb je de swing poot, de poten op wieltjes en nu zien ook veel zwart metalen poten in verschillende variaties. Naast de uitstraling van het onderstel is het ook goed om te kijken naar de vloer waarop de stoel staat. Zo rollen wieltjes niet makkelijk op tapijt.

 

Groene en bruine eetstoelen

 

Stap 5: Armleuning

Als je dol bent op uren lang tafelen met vrienden of familie, dan zijn eetstoelen met armleuningen ons advies. Nog een voordeel van armstoelen is dat deze ook gemakkelijk bijgeschoven kunnen worden bij de zithoek tijdens een verjaardag. Zo bied je met gemak iedereen een heerlijke zitplek.

 

Laat je adviseren

Vind je het lastig door de grote hoeveelheid keuze de juiste stoel te vinden, plan dan hier een afspraak in met één van onze verkoopadviseurs.