Onderhoudsadvies Leder

LEDER

Algemene informatie over leder

Leder is een natuurlijk materiaal. Hoewel voor meubelleder alleen de beste huiden worden geselecteerd, is het mogelijk dat je littekens van bijvoorbeeld insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën of nerfstructuurverschillen in het leder terugvindt. Dit is de natuurlijke charme van het leder en maakt dat de bekleding uniek is en een geheel eigen karakter heeft. Hierin onderscheidt echt leder zich van kunstproducten.

Nonchalant effect

Een nieuw lederen zitmeubel toont in het begin eventueel nog een beetje strak en stug. Maar zodra je het zitmeubel eenmaal in gebruik hebt, zal er plooivorming ontstaan. Dit geeft een mooi nonchalant effect. Behalve de lederen bekleding zelf, zullen ook de vullingen en veren in je zitmeubel zich in stugheid aanpassen, waardoor je van een optimaal en natuurlijk zitcomfort kunt genieten. Bij zachte vullingen zal de nonchalante plooivorming overigens meer aanwezig zijn dan bij stevigere vullingen.

Leder is een organisch product, waarbij de grondstof een dierenhuid is. Over het algemeen worden er huiden van een rund gebruikt. Huiden worden niet geproduceerd en elke huid heeft dan ook zijn eigen natuurlijke kenmerken. Vaak geldt hoe zachter het leder, hoe duurder het zitmeubel is. Dat komt omdat zachte ledersoorten heel dicht bij de natuurlijke huid staan. Hoe meer beschermende lakbestanddelen op de huid aangebracht worden, hoe eenvoudiger het onderhoud en hoe beter de weerstand tegen vlekken, zonlicht etc. Hoe zachter het leer, hoe kwetsbaarder. Zachte, ofwel dure huiden, hebben dus niet noodzakelijk een langere levensduur.

VERSCHILLENDE LEERSOORTEN

Volaniline leer

Deze ledersoort is van uitsluitend vat-geverfde kwaliteit en heeft geen beschermlaag. Hierdoor beschikt het over een prachtig natuurlijke uitstraling. Structuur en kleurverschillen zijn onvermijdelijk en meestal goed zichtbaar. Directe bestraling door zonlicht dient te worden vermeden om verkleuring en uitdroging te verkomen. Ailine leer is extreem zacht doordat er geen enkele beschermlaag is aangebracht. Doordat er geen pigmentlaag aangebracht wordt, zijn alle huidkenmerken zichtbaar en kleurverschillen naar gelang de structuur van de huid en absorptievermogen, opvallend goed.

Semi-aniline leer

Deze ledersoort wordt na het kleuren in het vat voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor praktisch in gebruik. Bij deze leersoort zijn de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen eigen aan de natuurlijke absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar.

Gedekverfd leer

Deze ledersoort is voorzien van een dekkende, gepigmenteerde finishlaag waardoor natuurlijke oneffenheden minder duidelijk zichtbaar zijn. Dit leder wordt het meest toegepast vanwege de gebruiksvriendelijke eigenschappen. De finishlaag geeft het leder een extra bescherming tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en vlekken.

Verzorgingsadvies gedekverfd leer: Leather Protection Set

Geschuurd leer (bijvoorbeeld Suede en Nubuck)

Bij deze leerkwaliteit is de toplaag van het leder geschuurd. Dit heeft als gevolg dat dit leer een zeer comfortabele zit en fluweelzachte uitstraling heeft. Dit leder heeft geen afwerklaag in de vorm van lak of was waardoor het gevoelig is voor opname van invloeden van buitenaf. Ook bij deze ledersoort kunnen kleine kleurnuances zichtbaar zijn of op termijn gaan ontstaan. Ook dit hoort bij het natuurlijke karakter van deze ledersoort.

Leer afgewerkt met een was en/of olielaag

Dit type is vaak een volnerf ledersoort en is gemaakt van volaniline leer. Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Door gebruik van dit leer zal het na verloop van tijd (op sommige plaatsen) lichter van kleur worden. Bij dit type leer is dit een normaal verschijnsel. Ook door het gebruik van hitte kunnen kleine beschadigingen of krassen bij deze leersoort worden gecamoufleerd. Gezien de olie- of waslaag van het leder is het niet aan te raden dit leder te reinigen. Gebruik in uiterste vallen alleen een licht vochtige doek.

Verzorgingsadvies leer afgewerkt met een was en/of olielaag: Leather Wax & Oil Set

Old Saddle leer

Dit type is gemaakt van het beste rundleder. Het is met mineralen gelooid en plantaardig nagelooid en elke huid is, zoals ook honderden jaren geleden gebeurde, op ambachtelijke wijze met de hand gepatineerd. Dankzij het gebruik van hoogwaardige pigmenten op waterbasis, heeft Old Saddle een goede lichtechtheid. Old Saddle leer ademt, is warm en heeft natuurlijke kenmerken die de charme en de schoonheid van het leer bevestigd. Dankzij deze kenmerken, hebben de kleurstoffen ook in verschillende mate in de huid kunnen dringen, waardoor de prachtige en attractieve kleurvariaties in dit luxueuze leder zijn ontstaan. Gezien de waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leer te reinigen. Het leer regelmatig afstoffen met een droge doek is voldoende. De meeste van de leersoorten die wij aanbieden zijn van een beschermlaag voorzien. Enkele hebben een dikkere beschermlaag dan anderen. Let op, ook een beschermende huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen etc.

LEER BESCHERMING

Om de kleur en souplesse van de leren bekleding te beschermen, kun je je zitmeubel het beste uit direct zonlicht plaatsen en het liefst niet te dichtbij de verwarming. Zo voorkom je aantasting van de kleur en uitdroging van het leder.

LEER ONDERHOUD

Regelmatig onderhoud

Met slechts weinig inspanning kan je jarenlang genieten van een mooie lederen bekleding. Het dagelijkse onderhoud beperkt zich bij beschermende leersoorten tot het afnemen met een licht vochtige doek. Let wel dat de gebruikte doek vrij moet zijn van zeep en kalkresten. Gebruik deze doek enkel voor het onderhoud van je lederen zitmeubel. Wij raden ook aan gedestilleerd water te gebruiken. Het bevochtigen van de doek dient enkel om het stof op te nemen, maar vooral niet om het leer te bevochtigen. Gebruik van chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leer.

Structureel onderhoud

Voor het behoud en de garantie heeft je lederen zitmeubel, naast het normale dagelijkse onderhoud, minimaal twee keer per jaar een intensieve behandeling nodig. Voor dit onderhoud bieden wij je de juiste onderhoudsproducten. Volg nauwlettend de instructies op. Zonder goede onderhoudsmiddelen, speciaal gemaakt voor lederen zitmeubelen, kan je meubel uitdrogen waardoor er vlekken kunnen ontstaan. Na verloop van tijd kan het leer zelfs barstjes gaan vertonen die niet onder de garantie vallen.

LEER SCHOONMAKEN

Voor het verwijderen van vlekken hebben wij het volgende advies:

Gemorste substanties kan je het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen toe te werken. Je dept de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna je het zitmeubel afneemt met een vochtige doek. Erkende merken van onderhoudsmiddelen hebben de juiste producten om vlekken te verwijderen. Wanneer de vlek ernstig is en niet te verwijderen lijkt, raadpleeg ons vakkundig personeel voor advies.

Let op bij transpiratie en medicatie

Iemand die een uurtje in zijn bank zit en af en toe opstaat, tegenover een meer passief persoon die urenlang op dezelfde plaats zit, maakt een behoorlijk verschil. Een lichaam scheidt altijd een hoeveelheid vocht af via transpiratie en damp. Transpiratie is op zich gezond, maar houdt ook een aantal chemische stoffen in zich, die langzaam maar zeker de beschermlaag van het leer en het leer zelf kunnen aantasten. Transpiratie en warmte zijn de elementen die op den duur het leder het meest aantasten en mede doen slijten. Sommige medicijnen kunnen chemische reacties verwekken via transpiratie. Er zijn nogal wat gevallen bekend, waarbij die reacties de beschermlaag van het leer sterk aantasten. Op zo’n geval kan men zich niet beroepen op de garantie.

Behandeling van vlekken op aniline leder met beschermlaag en gedekverfd anilineleder:

1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met een lepel, doek of tissue; werk vanaf buitenrand van de vlek naar binnen toe.
2. Vlek bevochtigen met één van de hieronder aangegeven middelen (B, C en D opbrengen d.m.v. een wattenstaafje) en daarna vlek afvegen met katoenen doek of tissue

A. Sop van lauw water met afwasmiddel
B. Alcohol; 70% bedwelmend (raam open zetten)
C. Wasbenzine; brandgevaar, bedwelmend (raam open zetten), altijd licht deppen, nooit wrijven
D. Terpentine; geen terpetijn, bedwelmend (raam open zetten), altijd licht deppen, nooit wrijven
E. Keukenazijn; opbrengen met schone witte katoenen doek
F. Zout water; 50 gr zout op 1 liter water

3. Plaats van de vlek afnemen met een spons en zeem

Aniline leder zonder beschermlaag:

  • Afdeppen met een tissue, verder kan en mag aan vlekken niets worden gedaan; vet-, olie- en vochtvlekken trekken veelal geleidelijk weg.

Suède en Nubuck leer:

  • Afdeppen met een tissue of deppen met iets vochtige (water) doek.

NUTTIGE TIPS LEER:

  • Leer is een onderhoudsarm, maar geen onderhoudsvrij product.
  • Onderhoud het leer minimaal 2x per jaar met het door ons geadviseerde onderhoudsproduct.
  • Laat het liefst geen huisdieren op de bank.
  • Plaats je leren zitmeubel bij voorkeur niet in het directe zonlicht.
  • Plaats leer niet dichtbij een warmtebron, zoals kachel of radiator.
  • Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
  • Hard wrijven moet je op alle ledersoorten voorkomen.
  • Wij adviseren het gebruik van onze All-in-House lederservice als onderhoud. Met de aanschaf van All-in-House ben je zeker van een 5 jarige vlekken- en calamiteitenservice.

Wil je meer weten over het onderhoud van leer of de All-in-House service, neem dan contact op met ons deskundig personeel.