Onderhoudsadvies Meubelstof

STOFFEN BANK SCHOONMAKEN

Algemene informatie over stoffen meubelen

Meubelstoffen worden vaak gekozen om hun behaaglijke uitstraling, ze geven comfort en warmte. We kunnen meubelstoffen in hoofdzaak opdelen in 2 groepen:

  1. Meubelstoffen gemaakt van natuurlijke vezels
  2. Meubelstoffen gemaakt van synthetische vezels

Een combinatie van beide (ook wel ‘blend’ genoemd) is natuurlijk ook mogelijk. Ondanks het feit dat meubelstoffen tegenwoordig aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen, zijn er toch een aantal specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels.

Natuurlijke materialen

Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van materialen uit de natuur, zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels.

Synthetische materialen

Synthetische materialen zijn vezels die langs kunstmatige wegen vervaardigd worden. Voorbeelden hiervan zijn polyester, polyamide (nylon) en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is dat de vezelopbouw gesloten is, dat wil zeggen dat een synthetische vezel massief is terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is. Dit heeft in het gebruik een aantal typische eigenschappen. Zo zijn de vlekgevoeligheid en lichtechtheid meestal beter dan bij natuurlijke vezels. Aan de andere kant is de opname capaciteit van een synthetische vezel geringer en zal dus eerder tot transpiratie leiden.

Velours en Platweef stoffen

Het uiterlijk van meubelstof kunnen we ruwweg in twee groepen indelen, namelijk platweef en velours. Een platgeweven stof is aan beide zijden hetzelfde en de ketting en inslag is duidelijk zichtbaar. Bij een velours stof bestaat de bovenzijde van de stof uit doorgesneden lusjes die te herkennen zijn aan een zogenaamd fluwelend effect. Een velours stof zal zich in de praktijk manifesteren met een shading effect; dit is een soort licht-donker effect wat deze stof karakteriseert en geen materiaalgebrek is. Shading ontstaat door het plaatselijk platdrukken van opstaande vezeltjes.

VLEKKEN VERWIJDEREN VAN EEN STOFFEN BANK

Vlekken

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Maar we snappen natuurlijk ook dat het niet altijd voorkomen kan worden. Wij adviseren daarom bij de aanschaf van een nieuw meubel met stoffenbekleding voor een All In-House behandeling. Deze behandeling vormt een onzichtbaar schild dat zich om en in iedere afzonderlijke vezel hecht. Het voordeel hiervan is dat substanties op basis van oliewater en vet – alles wat je kunt eten – geen vlekken kunnen veroorzaken.

Reinigen van vlekken:

1. Gemorste substantie zo snel mogelijk verwijderen met een lepel; werk vanaf de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Let op dat je de substantie niet in het weefsel drukt. Vochtige vlekken daarna droogdeppen met een tissue, niet wrijven!
2. Vlek bevochtigen met één van de hieronder aangegeven middelen:

A. Cleantex Vlekkenspray
B. Lauw water met zout (50 gr. op 1 ltr)
C. Alcohol; 70% bedwelmend (raam open zetten)
D. Terpentine; geen terpetijn, bedwelmend (raam open zetten), altijd licht deppen, nooit wrijven
E. Wasbenzine; brandgevaar, bedwelmend (raam open zetten), altijd licht deppen, nooit wrijven
F. Witte keukenazijn; opbrengen met schone witte katoenen doek

3. Na het bevochtigen met één van deze middelen, de vlek droogdeppen. Daarna bevochtigen met lauw water en nogmaals droogdeppen. Zo nodig herhaal de behandeling 3 tot 5 maal (behandeling met lauw sodawater (4 eetlepels op 1 ltr) is ook nog een optie). Als laatste de vlek nadrogen met een föhn.

Waarschuwing

Niet gebruiken bij schuimrubber. Deze kunnen het schuim onder de bekleding alsmede de bekleding vervaardigd uit synthetische vezels aantasten; ook zijn niet alle kleurstoffen in eiwit- of cellulosestoffen bestand tegen reinigingsmiddelen.

Probeer een schoonmaak- of oplosmiddel eerst voorzichtig uit op een onopvallende plek van het materiaal. Als je dan nog twijfels hebt, raadpleeg ons deskundig personeel.

Wat is de invloed van een spijkerbroek op meubel stof?

Dit is een veel gestelde vraag. Hierover kunnen wij het volgende zeggen; Spijkerkleding is een katoen dat gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen die een versneld verouderings- cq. ontkleuringsproces kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terechtkomen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de garantie vallen.

Pilling

Een ander effect dat van invloed is op het uiterlijk van meubelstoffen is het zogenaamde pillingeffect. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Dit verschijnsel verdwijnt op den duur. Met een pluizenkam en/of textieltondeuse, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, kan je het verhelpen. Het zijn overigens uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die ‘pillen’.

NUTTIGE TIPS VOOR EEN STOFFEN ZITMEUBEL:

  • Plaats je stoffen meubel bij voorkeur niet in rechtstreeks zonlicht, dit voorkomt verkleuring.
  • Plaats je stoffen meubel niet tegen een warmtebron zoals een kachel of radiator, dit voorkomt uitdroging cq. schroeischade.
  • Zuig je stoffen meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten).
  • Indien het stoffen meubel voorzien is van losse kussens, klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.