Wie zijn wij?

Hartog Wonen toonaangevend in de regio

In de verzorgde en goed gestylde showrooms van Hartog Wonen Sliedrecht en Hartog Wonen Utrecht zijn de collecties van diverse merken, zoals IN.HOUSE, XOOON, Stressless, Henders&Hazel, Auping en Bedding Concepts te bewonderen. Deze twee woonwinkels zijn onderdeel van Hartog Woongroep, welke naast deze winkels bestaat uit Profijt Meubel in Sliedrecht, Utrecht en Capelle a/d IJssel, Pronto Wonen in Capelle a/d IJssel en Auping Plaza in Utrecht. De directie van Hartog Woongroep wordt gevoerd door Henk Klop en Menno Mijnders. Zij nemen je mee terug in de tijd om vervolgens te vertellen over hetgeen waar Hartog Wonen voor staat.

Halverwege de jaren 30 van de vorige eeuw, startte de Sliedrechtse ondernemer Henk Hartog samen met zijn vrouw een kleine manufacturenwinkel aan 'de dijk' in Sliedrecht. De zaken liepen goed en het assortiment groeide, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De manufacturenwinkel kon alleen draaiende blijven door ruilhandel toe te passen met de om liggende boerengezinnen. Na het einde van de oorlog en een aantrekkende economie lukte het Henk Hartog door lef en goed ondernemerschap om uit te breiden. Het assortiment werd aangevuld met onder andere karpetten, matrassen en meubelen. Daarnaast werden winkelpanden gekocht en geopend in de grote steden Rotterdam, Amsterdam, Arnhem en Enschede.

De meubelzaak aan de Aelbrechtskade in Rotterdam moest halverwege de jaren 60 nodig verbouwd worden. Op dat moment kreeg Henk Hartog van baggerbedrijf Adriaan Volker het zeer aantrekkelijk aanbod het pand niet te gaan verbouwen, maar te willen verhuren aan de baggermaatschappij, die haar hoofdkantoor vanuit Sliedrecht wilde verplaatsen naar de Aelbrechtskade in Rotterdam. Het geboden huurbedrag per jaar, zou Henk nooit gaan verdienen met de verkoop van meubelen in Rotterdam. De keuze was dus snel gemaakt. Vanwege dit succes besloot Hartog de panden in Amsterdam, Arnhem en Enschede uiteindelijk ook te gaan verhuren.  

Echter het detailhandelsbloed van Henk Hartog bleef kruipen... In Sliedrecht had Henk Hartog naast de winkel aan 'de dijk' nog een pand gekocht waar zijn goederen werden verkocht. Maar eigenlijk was dit te kleinschalig. In opinieblad Elsevier had Hartog een artikel gelezen over een nieuw concept wat in Amerika oprukte… Winkelpanden bouwen en exploiteren vanuit de polder! Na veel overleg met de gemeente werd uiteindelijk de bouwvergunning verleend voor de bouw van een pand midden in de polder Nijverwaard in Sliedrecht. Op 17 november 1967 werd de woonwinkel Henk Hartog’s meubelcenter, in de volksmond vaak afgekort naar Henk Hartog, door de burgemeester officieel geopend. Dit was de eerste woonwinkel die gevestigd was in het polder, omringd door grazende koeien. De periode daarna volgden er snel meer winkels en is deze locatie uitgegroeid tot Woonboulevard Sliedrecht, zoals we deze nu kennen. 

In de jaren 70 heeft Henk Hartog zijn meubelwinkel verkocht aan zijn collega Henk Mijnders uit Lisse. Onder diens leiding zijn ook elders in Nederland diverse meubelwinkels geopend. Ook vestigde in die periode IKEA zich in Sliedrecht, de eerste vestiging in Nederland. Succesvolle jaren en groei werden meegemaakt. Sinds eind 2002 staat de huidige directie aan het roer van Hartog Woongroep BV. Diverse strategische keuzes zijn gemaakt. De naam van de Henk Hartog winkels is destijds gewijzigd naar ‘Hartog Wonen’ om op deze manier een duidelijke associatie te hebben met de meubelbranche. Daarnaast is de groep franchisewinkels gestart van Profijt Meubel in Capelle aan den IJssel, Sliedrecht en Utrecht. In 2011 is Auping Store Utrecht toegevoegd aan de familie en in 2013 is Hartog Wonen in Capelle aan den IJssel omgebouwd tot de franchisewinkel Pronto Wonen.

De huidige directie is gepokt en gemazeld binnen de woonbranche. Menno is de vierde generatie vanuit de familie die in de meubelen werkt. Zijn overgrootvader, opa en vader hebben meubelwinkels geëxploiteerd. Ook Menno heeft zijn sporen inmiddels verdiend binnen de meubelen. Henk is ook al vele jaren werkzaam in de branche.

De taken binnen de directie zijn goed verdeeld. Menno houdt zich bezig met alle commerciële aangelegenheden. Henk is verantwoordelijk voor alle niet commerciële zaken. Beiden hechten aan een laagdrempelige open bedrijfscultuur waarbij de 'mens' centraal staat. Het wel en wee van de medewerkers dragen zij na aan het hart. Een open en informele sfeer waar de meer dan 80 medewerkers één grote familie zijn.

“Vandaag de dag vind je bij al onze zeven winkels een afwisselend én actueel aanbod in meubelen en eigentijdse accessoires voor de woon- en slaapkamer. Inspelen op trends en de behoefte van onze klanten hebben we hoog in het vaandel staan” vertelt Menno. Henk vult hem aan: “Ervaren personeel, deskundigheid en eerlijk interieuradvies, betrouwbaarheid en uitstekende service zijn speerpunten waar wij bij Hartog Woongroep voor staan. En na het moment van aankoop zorgen onze medewerkers van de afdelingen klantenservice, logistiek en administratie dat alles tot tevredenheid wordt geleverd aan de consument.”

In alle winkels staat een team van competente, zeer klantvriendelijke verkoopadviseurs die de klanten voorzien van interieuradvies, informeren over alle mogelijkheden en begeleiden bij hun aankoop. Zowel liefhebbers die hun interieur modern inrichten als voor diegene die van tijdloos wooncomfort houden, slagen altijd door de brede collectie. Voor elke stijl, smaak én budget hebben we altijd een passende keus!

Hartog Wonen, jouw stijl van leven