Woontips | Volg deze 6 stappen om de beste meubelkeuzes te maken

Woonkamer met grijze hoekbank en ronde salontafels.


Het uitzoeken van nieuwe meubels kan zowel leuk als overweldigend zijn, door het enorm grote aanbod. Daarnaast moet de keuze voor meubels weloverwogen zijn omdat meubels de stijl, functionaliteit en het comfort van je woonruimte bepalen. Waar begin je nu en hoe weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt? Door middel van een stappenplan begeleiden we je door het aankoopproces, en zorgen we ervoor dat jouw meubelkeuzes goed doordacht zijn en perfect passen bij jouw behoeftes en smaak.


Stap 1: Functionaliteit

Aangezien het aanbod zo groot is, kun je het beste beginnen met het filteren van meubels. Denk daarom, voordat je gaat winkelen, na over de functie van de woonruimte en hoe je deze wil gebruiken. Een lijstje maken van meubelstukken die essentieel zijn voor de functionaliteit, is hierbij handig. Misschien heb je extra opbergruimte in een kast nodig, of kan een uitschuifbare tafel voor gasten een oplossing bieden. Het is misschien niet te leukste stap van het proces, maar functionaliteit is minstens net zo belangrijk als de esthetiek van het interieur.


Houten dressoir met woonaccessoires.


Stap 2: Ruimte opmeten & indelen

Nu je nagedacht hebt over de functionaliteit, kan het reken- en tekenwerk beginnen. Door de beschikbare ruimte in huis nauwkeurig op te meten, kun je op zoek gaan naar meubels die perfect in de ruimte passen. Te grote meubels kunnen de ruimte overweldigen, maar met te kleine meubels blijft er woonruimte onbenut.

Vervolgens kun je de meubels in gaan delen door een plattegrond van de ruimte te maken, waarin je de meubelstukken een plek geeft. Dit zal je een beter beeld geven van hoe de woonruimte er uiteindelijk uit gaat komen te zien. Plaats de meubels in de plattegrond niet tegen elkaar aan, maar zorg ervoor dat er ruimte overblijft om te bewegen.



Stap 3: Kwaliteit & duurzaamheid

De derde stap in het aankoopproces, is onderzoek doen naar de kwaliteit en duurzaamheid van meubels. Ga op zoek naar meubels waar je lang plezier van hebt, en investeer in meubels die op een goede manier gemaakt zijn. Let hierbij op materialen zoals massief hout, duurzame stoffen en hoogwaardige afwerkingen.

 

Stap 4: Stijl & inrichting

Wil je jouw interieur inrichten in een moderne, klassieke, landelijke of industriële stijl? Als je dit weet, kun je op zoek gaan naar meubelen die onder die interieurstijl vallen. Op deze manier creëer je een samenhangende inrichting met meubelstukken die goed bij elkaar passen. Je kunt de meubels natuurlijk ook kiezen op basis van de stijl van je huidige meubels, waarmee je de nieuwe meubels gaat combineren. Wees niet bang om kleuren en texturen te combineren, want dit zorgt voor visuele harmonie in de ruimte. Door dit alles ontstaat er uiteindelijk een efficiënte en esthetisch aangename ruimte.



Stap 5: Budget vaststellen

Voor grote aankopen zoals deze, is het vaststellen van budget niet geheel onbelangrijk. Hoeveel geld kun en wil je precies uit gaan geven? Zorg ervoor dat het budget realistisch is en dat je niet voor verassingen komt te staan. Zo moet je bijvoorbeeld niet alleen rekening houden met de kosten van de meubels zelf, maar ook met eventuele bezorg- of montagekosten. Door een budget in gedachten te hebben, kun je beter beslissingen nemen en voorkom je impulsieve uitgaven.


Lichte hoekbank met salontafel en woonaccessoires.


Stap 6: Proefzitten & beoordelen

De laatste, belangrijke stap van het proces is het testen van het comfort en de functionaliteit van meubels. In de Hartog Wonen winkels kun je daarom proefzitten en meubels uitproberen. Neem je tijd om op bedden te gaan liggen, in banken weg te zakken en om lades te openen. Op deze manier kun je comfort, functionaliteit en kwaliteit het beste beoordelen. Een manier om meubelen online te beoordelen, is het lezen van recensies van andere kopers.

 
Samen stappen zetten

Het aankoopproces van meubels kan best wel ingewikkeld zijn. Het vereist planning, onderzoek en weloverwogen keuzes. Maar door dit stappenplan te volgen, kun je met vertrouwen meubels uitzoeken die passen bij je levensstijl, ruimte, smaak en behoeftes. Echter hoef je het stappenplan niet alleen te doorlopen. Onze verkoopadviseurs denken graag met je mee tijdens dit proces. Onthoud dat het maken van weloverwogen keuzes zorgt voor een evenwichtige en comfortabele woonruimte, waar je jarenlang van kunt genieten!

Kun je niet wachten om nieuwe meubels uit te zoeken, en ben je benieuwd naar wat onze verkoopadviseurs voor jou kunnen betekenen? Onze interieurexperts geven je graag een interieuradvies op maat, op basis van al jouw wensen. Zo kunnen we van je huis jouw thuis maken! Lees hier alles over ons interieuradvies en maak eenvoudig een afspraak.