Hoe kleuren de sfeer van je interieur bepalen


Of je nu een minimalistische of levendige ruimte wil creëren, de keuze voor kleuren kan allesbepalend zijn voor de sfeer van je interieur. Naast de kleur op de muur, is de kleur van meubelen en woonaccessoires belangrijk. We vertellen je alles over hoe kleuren je interieur beïnvloeden, zodat jij op zoek kunt gaan naar de juiste meubelen en woonaccessoires voor in je interieur.


Strak of opvallend?

Een van de eerste dingen om te overwegen bij het kiezen van meubelen en woonaccessoires, is hoe ze in het kleurenpalet van de ruimte passen. Misschien wil je dat je interieur één geheel is, en rustig oogt. Ga in dat geval op zoek naar meubelen en woonaccessoires in kleuren die overeenkomen met de kleuren op de muren, of andere elementen in de kamer.

Vind je dit saai klinken? Ga dan juist op zoek naar meubelen en woonaccessoires in contrasterende kleuren, voor een speels en opvallend effect. Zo kun je, met behulp van kleur, een eyecatcher in de ruimte creëren. Denk hierbij aan een felgekleurd meubelstuk of een woonaccessoire in een vrolijke kleur. Door subtiel gebruik van kleuraccenten kun je de aandacht dus richten op specifieke gebieden of items in de kamer. Dit werkt zelfs in een overwegend neutrale kamer.


Weerspiegel je persoonlijkheid

Kleuren in je interieur weerspiegelen je stijl en persoonlijkheid. Als je houdt van warme, aardse tinten, kun je kiezen voor meubelen en woonaccessoires in kleuren zoals terracotta. Daarentegen kun je jouw interieur een frisse look geven met bijvoorbeeld een natuurlijke, groene kleur. Uiteindelijk gaat het erom dat je meubelen en woonaccessoires uitzoekt die passen bij jouw persoonlijke stijl en smaak.


Licht & donker

Het gevoel dat je krijgt bij een ruimte, heeft alles te maken met kleurgebruik. Donkere kleuren laten een kamer vaak kleiner en gezelliger ogen, terwijl lichte kleuren een ruimte groter en luchtiger laten lijken. Met lichte of donkere meubelen en woonaccessoires, kun je dus de sfeer van een ruimte bepalen. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval in een ruimte. Kleuren hebben namelijk invloed op de manier waarop licht wordt geabsorbeerd en weerkaatst in een ruimte.

Seizoengebonden kleuren

De sfeer die je wil overbrengen in je interieur, kan ook afhangen van de tijd van het jaar. In de lente wil je bijvoorbeeld een andere sfeer in huis creëren dan in de winter. Kleur kan een grote rol spelen bij deze veranderingen. In de lente en zomer kunnen lichte en frisse kleuren de sfeer verhogen, terwijl warme en rijke kleuren dit in de herfst en winter doen. Het aanpassen van kleur in je interieur, doe je het makkelijkst door woonaccessoires te wisselen. Het seizoengebonden gebruik van kleuren is belangrijk om je huis levendig en dynamisch te houden.Trends: leuk, maar tijdelijk

Je kunt de kleuren van je interieur ook af laten hangen van trends. Maar kleurentrends komen en gaan, dus hoe zorg je er dan voor dat je interieur niet veroudert? Daarvoor is het belangrijk om een balans te vinden tussen het volgen van trends en het kiezen van kleuren die tijdloos zijn. De gouden tip is om de basiskleuren van je interieur neutraal te houden, en door middel van woonaccessoires trendy kleuren toe te voegen aan je interieur. Met neutrale kleuren zoals wit, grijs en beige zit je altijd goed en houd je jouw interieur jarenlang aantrekkelijk.


Bepaal jouw kleurenpalet

Door bewust na te denken over kleurcombinaties en de impact ervan op de algehele uitstraling van een ruimte, kun je een interieur creëren dat jouw persoonlijkheid weerspiegelt en de gewenste sfeer en stijl uitstraalt. Dus onthoudt dat kleuren een cruciale rol spelen bij het vormgeven van je interieur, als je op zoek gaat naar nieuwe meubelen of woonaccessoires. Uiteraard staan onze verkoopmedewerkers voor je klaar, om je te adviseren over welke kleuren het beste passen bij jouw interieurwensen.