Stap voor stap een plattegrond tekenen: zo doe je dat

Of je nu een verhuizing plant, je interieur een nieuwe look wilt geven of een verbouwing op de agenda hebt staan, een plattegrond van je woning is altijd nuttig. Het geeft je de mogelijkheid om je ruimte vanuit een ander perspectief te bekijken en helpt je beter in te schatten wat er wel of niet past. Maar hoe begin je hieraan? We leggen je in vijf stappen uit hoe je dit op een professionele manier kunt doen.

Stap 1: De ruimte analyseren

Voordat je begint met tekenen, is het belangrijk om de ruimte goed te analyseren. Bepaal wat de functie van de ruimte is en welke woonwensen je hebt. Wil je meer rust en eenheid, betere verlichting, extra zitplekken of een eigen werkplek? Denk ook na over welke meubels je wilt behouden en welke niet meer nodig zijn. Deze analyse helpt je om gerichter aan de slag te gaan.

Stap 2: Meten is weten

Nu is het tijd om de ruimte nauwkeurig op te meten. Als je al een plattegrond met afmetingen hebt, kun je deze stap snel doorlopen. Zo niet, pak dan een rolmaat en begin met meten. Vergeet niet om ook de afmetingen en locaties van ramen en deuren mee te nemen. Dit kan een tijdrovende klus zijn, maar met een laserafstandmeter gaat het een stuk sneller. Vergeet ook niet om de maten van je meubels op te nemen. Voor nieuwe meubels kun je de afmetingen vaak online vinden.

Stap 3: De schaal bepalen

Met de metingen bij de hand, bepaal je de schaal van je tekening. Maak eerst enkele eenvoudige schetsen om te zien welke schaal het beste werkt voor jou. Een handige tip is om ruitjespapier of een schaal liniaal te gebruiken, die je bij de bouwmarkt kunt kopen. Zodra de ruimte correct is getekend, kun je verder gaan met het tekenen van de meubels.

Stap 4: Meubels op schaal tekenen en knippen

Nu de ruimte op schaal is getekend, teken je de meubels ook op schaal op een apart vel papier. Knip deze uit zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen op je plattegrond. Op deze manier kun je verschillende opstellingen uitproberen zonder telkens opnieuw te moeten tekenen. Als je moeite hebt met het tekenen van de meubels, kun je online zoeken naar afbeeldingen van “meubels op schaal” voor inspiratie.

Stap 5: Schuiven tot de ideale indeling

De laatste stap is het leukst: schuif de uitgeknipte meubels rond op je plattegrond totdat je de perfecte indeling hebt gevonden. Denk hierbij ook aan de looproutes en de lichtinval in de ruimte. Probeer verschillende maten en opstellingen uit, zoals een hoekbank in verschillende formaten. Veel opbergkasten zijn ook in diverse maten beschikbaar. Heb je je ideale indeling gevonden? Dan kun je gaan kijken naar stoffen, kleuren en materialen om de ruimte verder aan te kleden.

Digitale plattegrond maken

Werk je liever op de computer? Dat kan ook! Bezoek de websites van Henders & Hazel of Xooon en ga naar het kopje interieuradvies. Hier kun je zelf een 2D plattegrond intekenen met je eigen maten. Plaats je favoriete meubels in de tekening en stel ze samen naar jouw eigen smaak. Zo krijg je snel een goed beeld van hoe je nieuwe woonkamer eruit kan zien.

Met deze stappen ben je goed voorbereid om een professionele plattegrond van je woning te maken, of je nu op papier werkt of digitaal. Wil je van jouw tekening ook een 3D-weergave zien? Onze vakkundige adviseurs geven je graag een interieuradvies op maat. Samen kijken we naar hoe we het beste je woonwensen kunnen realiseren. In de winkel hebben we een breed assortiment aan producten en merken, bij het ontwerpen van de tekening kan er gekozen worden uit alle merken.

Klik hier om een afspraak in te plannen.