Hoe je jouw stoffen bank mooi houdt

Gele, stoffen bank in woonkamer

Wanneer je een gloednieuwe bank in de woonkamer hebt staan, wil je natuurlijk dat deze er zo lang mogelijk mooi bij blijft staan. Een stoffen bank zal er niet voor altijd als gloednieuw uit blijven zien, maar met de juiste behandeling komt het wel in de buurt. Door middel van een aantal, eenvoudige tips geniet je jarenlang van een mooie bank!

 

Schoon, schoner, schoonst

Is het tijd voor de wekelijkse schoonmaak in huis? Vergeet je stoffen bank dan niet mee te nemen. Door al het vuil en stof dat er op de bank terechtkomt, is het nodig om je stoffen bank regelmatig schoon te maken. Als eerste kun je een stoffen bank wekelijks stofzuigen, mits je dat voorzichtig doet met een speciaal meubelmondstuk en een lage zuigkracht. Zo zorg je ervoor dat de stof zo min mogelijk wordt opgeruwd, en de bank in mooie staat blijft.

Naast stofzuigen is het belangrijk om je stoffen bank regelmatig, voorzichtig te reinigen met het juiste onderhoudsmiddel. Doe dit bij een bank van velours stof altijd met een speciale meubelborstel.

 

Verkleuring tegengaan

Een verschijnsel waar je weinig invloed op hebt, is de verkleuring van een stoffen bank na verloop van tijd. Door de stoffen bank niet in direct zonlicht te plaatsten, kun je de verkleuring zoveel mogelijk tegengaan.

 

Lussen, draden & pilling

Misschien zijn er na enige tijd lussen of losse draden in de stof van je bank gekomen. Wat je dan absoluut niet moet doen, is aan de lussen of draden trekken of deze afknippen. Om de bank er weer als nieuw uit te laten zien, kun je de lussen of losse draden gemakkelijk terug in de stof steken met een fijn en bot voorwerp.

Het komt vast en zeker weleens voor dat je met een jeans aan, of met een fleeceplaid op de bank zit. Dit, en het verkeerd of te intensief stofzuigen, zijn de boosdoeners van pilling op je stoffen bank. Maar wat doe je eraan? Met een pillingtondeuse, verkrijgbaar in de winkels en op de website van Hartog Wonen, kun je de bolletjes eenvoudig verwijderen. Beweeg hiermee in overlappende banen over de bank, zonder te hard te drukken.

Details van gele, stoffen bank


Vlekken verwijderen

Een vlek op je bank is natuurlijk vervelend, maar ook dit kun je goed behandelen. Heb je vaste bestandsdelen op de bank laten vallen? Haal dit dan voorzichtig met een stomp voorwerp (zoals een lepel), vanaf de buitenrand van de vlek naar het midden toe, weg. De volgende stap is het deppen van de vochtige vlekken met een stuk keukenrol, tissue of katoenen doek. Boenen of wrijven is een no-go! Hiermee maak je de vlek alleen maar erger.

Als je al deze stappen gevolgd hebt, kun je de vlek gaan behandelen met Cleantex Vlekkenspray. Daarnaast kun je een mild sopje gebruiken om de vlek vochtig te maken. Daarna kun je de vlek weer droogdeppen, opnieuw vochtig maken met lauw water en weer droogdeppen. Herhaal dit drie tot vijf keer, als dat nodig is. Met een föhn maak je de bank weer droog.

 

Textile Protector

Om jouw nieuwe bank te beschermen tegen vlekken op basis van water, olie of vet, kun je Textile Protector gebruiken. Deze spray is te gebruiken op een nieuwe of onlangs gereinigde bank. Dit onderhoudsmiddel, dat verkrijgbaar is bij Hartog Wonen, maakt je stoffen bank onzichtbaar vlekwerend en waterafstotend. Spuit je bank er meteen gemakkelijk zelf mee in, en de bank is bestand tegen blijvende vlekken!

 

Onderhoudsproducten voor een stoffen bank


All in House Service

Wanneer je bij de aanschaf van je nieuwe bank gekozen hebt voor de All in House Service, kun je gebruik maken van een aanvullende constructieservice, vlekkenservice en Textile Protector. Met deze full service kun je de komende vijf of zeven jaar zorgeloos genieten van je nieuwe bank, en ben je ervan verzekerd dat jouw stoffen meubel mooi blijft.

 

Hoe pak je het aan?

In de Hartog Wonen informatiegids, die je bij jouw aankoop hebt ontvangen, vind je alle benodigde informatie voor jouw type stoffen bank. Wil je toch nog meer weten over het onderhoud van een stoffen bank? Op onze website, onder het kopje ‘onderhoudsadvies textiel’, vind je hier uitgebreide informatie en video’s over.

In onze winkels of op onze website, haal je daarnaast de juiste onderhoudsproducten in huis voor jouw stoffen bank. Ook bij deze aankoop staan onze verkoopadviseurs voor je klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze!