Blog

Tips voor het inrichten van kleinere ruimtes

7 Tips voor het inrichten van kleine ruimtes

Woon je niet groot, maar wil je toch het meeste uit je interieur halen? Dan kan deze blog je wellicht helpen. Wij geven je verschillende tips en wooninspiratie die je kan gebruiken om je wat kleinere woonkamer toch sfeervol te maken. Je weet namelijk wat ze zeggen: ‘klein, maar fijn’! Meestal zijn kleinere huizen of appartementen op een gunstige locatie te vinden, bijvoorbeeld midden in de stad. Functionaliteit is hierin heel belangrijk, je wilt dat je spullen zijn opgeborgen, maar dit mag ook niet ten kosten gaan van de sfeer en gezelligheid.

1. Maak je ruimte niet te donker

Een lichte ruimte oogt groter dan wanneer er alleen maar donkere kleuren gebruikt worden. Natuurlijk kan je wel één meubel in een wat donkerder kleurtje kiezen, maar gebruik die dan als accentkleur. Accessoires kunnen hierbij goed van pas komen, creëer sfeer en warmte, door het gebruik van een licht kussentje of een mooi vloerkleed.

2. Kies functionele meubels

Er zijn genoeg meubels die nuttig gebruikt kunnen worden in huis. Denk bijvoorbeeld aan een uitschuifbare tafel, een tv-meubel met veel lades, een wandtafel of salontafel met opbergruimte. Er zijn zelfs verschillende banken, die onder de ottomane of longchair een ruimte hebben waar spullen in opgeborgen kunnen worden.

3. Zwevende meubels

Zwevende meubels geven een ruimtelijker gevoel dan meubels die op de grond staan. Dit komt door de open ruimte die er gecreëerd wordt. In sommige gevallen is dit vooral optisch, een dressoir dat zweeft neemt in diepte niet gelijk af, maar dat maakt niet uit. Een boekenkast bestaande uit losse planken aan een muur scheelt juist wel weer veel in ruimte.

4. Maak gebruik van reflecterende materialen

Probeer veel gebruik te maken van glas, metalen en spiegels. Deze materialen brengen door reflectie namelijk meer licht en laten de ruimte groter lijken. Een glazen bijzettafel, slanke spiegel en roest vrij stalen stoelpoten kunnen al een groot verschil maken.

5. Het woordje ‘Te’ is nooit goed

Vermijd drukte door veel woonaccessoires of andere decoratie te gebruiken. Het is in een wat kleinere ruimte al snel ‘te’ druk en dat wil je voorkomen. Wat lege plekjes opvullen met een fotolijstje, accessoire of hier een daar een kaarsje neerzetten is natuurlijk geen probleem.

6. Investeer in verlichting

Licht is key en maakt de kamer groter en overzichtelijk. Het is alleen wel van belang dat je passende verlichting kiest die niet juist ruimte in beslag neemt. Een boogvloerlamp is wel mooi, maar beslaat wel bijna 2m kostbare ruimte. Vooral wandlampen, hanglampen en tafellampen kunnen op een gunstige plek geplaats worden.

7. Leg de nadruk op hoogte

Meubels die de hoogte in gaan laten je kleinere woonkamer groter en hoger lijken. Belangrijk hierbij is dat je niet te brede meubels kiest, want die zorgen juist voor het tegenovergestelde. Je kunt bijvoorbeeld een open hoge boekenkast of roomdivider tegen een wand plaatsen. Ook sommige schilderijen kunnen het verticale effect versterken.