Blog

Woontips | 7 tips voor het inrichten van kleine ruimtes

 

Woonkamer met hoekbank en wandmeubelen.

 

Woon je niet groot, maar wil je toch het meeste uit je interieur halen? Dan kan deze blog je wellicht helpen. Wij geven je verschillende tips en wooninspiratie die je kan gebruiken om je wat kleinere woonkamer toch sfeervol te maken. Je weet namelijk wat ze zeggen: ‘klein, maar fijn’! Meestal zijn kleinere huizen of appartementen op een gunstige locatie te vinden, bijvoorbeeld midden in de stad. Functionaliteit is hierin heel belangrijk, je wilt dat je spullen zijn opgeborgen, maar dit mag ook niet ten kosten gaan van de sfeer en gezelligheid. 

 

Tip 1: Maak je ruimte niet te donker

Door het gebruik van lichte kleuren kun je een kleine ruimte groter laten lijken. Natuurlijk kan je wel één meubel in een wat donkerder kleurtje kiezen, maar gebruik die dan als accentkleur. Accessoires kunnen hierbij goed van pas komen. Creëer sfeer en warmte, door het gebruik van een licht kussentje of een mooi vloerkleed.

 

Tip 2: Kies voor functionele meubels

Er zijn genoeg meubels die nuttig gebruikt kunnen worden in huis. Denk bijvoorbeeld aan een uitschuifbare tafel, een tv-meubel met veel lades, een wandkast of salontafel met opbergruimte. Er zijn zelfs verschillende banken, die onder de ottomane of longchair een ruimte hebben waar spullen in opgeborgen kunnen worden.

 

Houten wandmeubel

 

 

Tip 3: Kies voor zwevende meubels

Richt je kleine ruimte in met zwevende meubels. Deze meubelen geven een ruimtelijker gevoel dan meubels die op de grond staan, waardoor ze een kleine ruimte dus automatisch groter laten lijken. Dit komt door de open ruimte die er gecreëerd wordt. In sommige gevallen is dit vooral optisch, een dressoir dat zweeft neemt in diepte niet gelijk af, maar dat maakt niet uit. Een boekenkast bestaande uit losse planken aan een muur scheelt juist wel weer veel in ruimte.

 

Tip 4: Maak gebruik van reflecterende materialen

Probeer veel gebruik te maken van glas, metalen en spiegels. Deze materialen brengen door reflectie namelijk meer licht en laten de kleine ruimte groter lijken. Een glazen bijzettafel, slanke spiegel en roest vrij stalen stoelpoten kunnen al een groot verschil maken.

 

Spiegels en bijzettafel.

 

Tip 5: Het woordje ‘te’ is nooit goed

Vermijd drukte door veel woonaccessoires of andere decoratie te gebruiken. Het is in een wat kleinere ruimte al snel ‘te’ druk en dat wil je voorkomen. Wat lege plekjes opvullen met een fotolijstje, accessoire of hier een daar een kaarsje neerzetten is natuurlijk geen probleem.

 

Tip 6: Investeer in verlichting

Licht is key en maakt de kamer groter en overzichtelijk. Het is alleen wel van belang dat je passende verlichting kiest die niet juist ruimte in beslag neemt. Een boogvloerlamp is wel mooi, maar beslaat wel bijna 2m kostbare ruimte. Vooral wandlampen, hanglampen en tafellampen kunnen op een gunstige plek geplaatst worden.

 

Tip 7: Leg de nadruk op hoogte

Meubels die de hoogte in gaan laten je kleinere woonkamer groter en hoger lijken. Belangrijk hierbij is dat je niet te brede meubels kiest, want die zorgen juist voor het tegenovergestelde. Je kunt bijvoorbeeld een open hoge boekenkast of roomdivider tegen een wand plaatsen. Ook sommige schilderijen kunnen het verticale effect versterken.

 

Wandmeubel in woonkamer.

 

Laat je adviseren

Vind je het na deze gegeven tips toch nog lastig om de kleine ruimte in jouw huis in te richten? Kom dan langs in één van onze winkels in Sliedrecht of Utrecht of maak hier een afspraak voor een interieuradvies met een van onze interieurspecialisten!