Blog

Collectie | Waarom de juiste verlichting in huis zo belangrijk is

Hanglamp en tafellamp

Bij het inrichten van je huis denk je vaak aan behang, verf, meubels, vloeren en gordijnen. Aan verlichting wordt vaak pas later aan gedacht. Toch is het verstandig om goed na te denken over hoe en waarmee je je huis wilt verlichten. Breng verlichting in je huis aan op de juiste manier. Verlichting is belangrijk omdat licht bepalend is voor hoe we ons voelen, maar ook voor de sfeer, uitstraling en ruimtelijkheid in een ruimte. De drie soorten verlichting zijn: basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Je kiest het soort verlichting op basis van het resultaat dat je ermee wil bereiken.


Basisverlichting

Met basisverlichting, ook wel algemene verlichting genoemd, zorg je ervoor dat er voldoende licht in de ruimte komt. Deze soort verlichting is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduwwerking, waardoor het rustig aan je ogen is. Door middel van basisverlichting creëer je licht dat overeenkomt met daglicht. Denk bij deze verlichting aan hanglampen, plafondlampen en uplighters. De laatste soort lampen schijnen het licht omhoog, waardoor het licht weerkaatst wordt op het plafond en de ruimte egaal verlicht wordt.

Hanglampen


Accentverlichting

Deze verlichting wordt ook wel functionele verlichting genoemd. Het verschil met basisverlichting is dat deze soort verlichting niet de hele ruimte, maar alleen een bepaald object of een bepaalde plek verlicht. De kleuren van bijvoorbeeld een beeldhouwwerk of schilderij komen hierdoor beter uit. Hiervoor worden vaak spots gebruikt. Accentverlichting kan ook gebruikt worden om het werkblad van je keuken te verlichten of om licht boven je eettafel te creëren. Bij deze soort verlichting is het prettig als de verlichting verstelbaar of dimbaar is.


Sfeerverlichting

Sfeerverlichting wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt voor sfeer in plaats van voor functionaliteit. Sfeerlampen hebben dan ook een lagere lichtopbrengst. De sfeer wordt bij deze soort verlichting gecreëerd door middel van het uiterlijk, de lichtopeningen, de lichtkleur of de lichtopbrengst van de lamp. Door dit alles zijn sfeerlampen ware eyecatchers die opvallen in je interieur. Tafellampen, wandlampen en vloerlampen dienen vaak perfect als verlichting voor sfeer. Onder sfeerverlichting vallen daarnaast (led) kaarsen en haardvuur, die ook wel gezien worden als decoratieve verlichting.


Kom inspiratie op doen

Naar welke verlichting je ook op zoek bent, in onze showrooms vind je een uitgebreid assortiment hang-, vloer- en tafellampen. Kom eens langs!