Blog

Light up your day

Verlichting bij Hartog Wonen

Breng verlichting in je huis aan op de juiste manier. Licht is bepalend voor hoe we ons voelen, maar ook voor de sfeer, uitstraling en ruimtelijkheid in een ruimte.

Bij het inrichten van je huis denk je vaak aan behang, verf, meubels, vloeren en gordijnen. Aan verlichting wordt vaak pas later aan gedacht. Toch is het verstandig om goed na te denken over hoe en waarmee je je huis wilt verlichten. Verlichting kunnen we grofweg verdelen in drie groepen: basisverlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. 

Basisverlichting

Met deze verlichting zorg je ervoor dat er voldoende licht in de ruimte is. Het licht is onopvallend en geeft zo min mogelijk schaduwwerking waardoor het rustig aan je ogen is. Denk bij deze verlichting aan uplighters. Deze lampen schijnen het licht omhoog, het licht wordt weerkaatst op het plafond en zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht wordt.

Accentverlichting

Deze verlichting wordt ook wel functionele genoemd. Het verlicht bijvoorbeeld het werkblad van je keuken of een schilderij aan de muur, maar ook de leeslamp naast je fauteuil en de verlichting boven de eettafel vallen hieronder. Bij deze verlichting is het prettig als de verlichting verstelbaar of dimbaar is.

Sfeerverlichting

Bij deze decoratieve verlichting gaat het niet zozeer om de functie om de ruimte te verlichten, maar staat de vorm van de lamp of het mooie effect van de verlichting voorop. Veel van deze lampen vallen op door hun uiterlijk en vormen vaak een eye-catcher in je interieur. Denk hierbij aan een stoere bureaulamp of een kleine spot. Ook een haardvuur of kaarsen vallen onder sfeerverlichting.

Naar welke verlichting je ook op zoek bent, in onze showrooms vind je een uitgebreid assortiment hang-, vloer- en tafellampen. Kom eens langs!