Zitmeubelen

Zitmeubelen bij Hartog Wonen

Mijn bank zit een stuk minder comfortabel dan de bank in de winkel. Hoe kan dat?
Een zacht, comfortabel zitmeubel produceren, is omslachtiger om te ontwikkelen dan een hard zittend meubel. Gelukkig heeft de technologie van elastische materialen enorme vorderingen gemaakt en wordt deze technologie je nu aangeboden als consument. Je zit het comfortabelst in een zitmeubel wat zich aan je lichaamshouding aanpast. Het is rustgevend en zowel fysiek, als psychisch gezond. Hard zitten op een kantoorstoel of eetkamerstoel is gebruikelijk, maar thuis op de bank is het prettig als je lichaam zich volledig kan ontspannen. Het zitmeubel past zich aan je lichaam aan. De hoogwaardige elastische producten zijn zo ontwikkeld, dat zij zich vrij langzaam en behoedzaam aan je lichaam gaan aanpassen. Naar gelang de frequentie van de gebruiksduur, temperatuur en lichaamsgewicht, zal gemiddeld na 3 tot 6 maanden de optimale zachtheid worden bereikt. Na deze eerste gebruiksperiode wordt het comfortniveau optimaal en blijft het jarenlang stabiel.

 

Ik heb plooivorming bij mijn zitmeubel. Is dit acceptabel?
Dit is steeds een moeilijk punt. Aan de ene kant wil men een zacht zitcomfort, maar anderzijds zou men willen, dat de kussens en het leder er altijd even glad en strak uitzien. Zoiets is onmogelijk. Alleen wanneer men de bekledingsmaterialen op een harde ondergrond, zoals een steen of een plank spant, zal deze nooit rimpelen of plooien. Stoffeert men echter de bekledingsmaterialen op een zachte en/of soepele vulling en/of vering, dan zal de stof cq. het leder langzaam de vorm aannemen Bij normaal gebruik ontstaan rimpelingen. Je merkt dat vlak bij de armleuning het meest gezeten wordt. Vergelijk dit met lederen schoenen. Plooien van het leder in de schoen is een heel natuurlijk iets. Al na een paar dagen ontstaan er rimpels in de schoenen. Dat is voor een zitmeubel niet anders. Ook bij minder strakke, nonchalantere modellen is het goed zichtbaar op welke plaats het vaakst gezeten wordt.

a. Lederen bekleding
Leder is een natuurproduct met buitengewone eigenschappen en is zeer geschikt voor zitmeubelen. Als consument heb je al behoorlijk wat ervaring met leder. Je draagt immers lederen schoenen of kleding.  Je weet dus dat nieuw leder wat stugger is en ook je zitmeubel is in het begin gladder en strakker.  Met het verzachten van de vulling en veringmaterialen, ga je iets dieper wegzakken in je zitmeubel. Het leder past zich dan ook  aan en rekt altijd mee, zodat er plooien ontstaan wanneer je opstaat. Die plooivorming zal toenemen totdat de optimale zachtheid van foam, veringbanden en watten is bereikt na ongeveer 3-6 maanden. Dit is in het ontwerp ook bewust zo voorzien. Hoe harder de vering, hoe gladder het leder. Hoe zachter het zitmeubel, hoe meer plooien er zijn.

b. Stoffen bekleding
Stoffen zijn zeer verschillend. Naargelang de vezels die in de garens zijn gebruikt en de manier van weven, varieert de elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat de stof minder of meer plooien gaat vertonen, naarmate de oorspronkelijke hardheid van het zitmeubel verandert. Toch zijn ook hier plooien een normaal verschijnsel. De plooivorming stabiliseert zich wanneer je zitmeubel zijn optimale zachtheid heeft bereikt.

 

Op welk lichaamsgewicht is een zitmeubel gemiddeld berekend?
Bij het produceren van zitmeubelen wordt er gerekend met gemiddelde waarden. Bij een lichaamsgewicht van 90 à 100 kg zijn de meeste zitmeubelen in de buurt van hun limiet en is het raadzaam om advies te vragen.

 

Kan ik staan op mijn zitmeubel?

Een zitmeubel is niet gemaakt om op te staan of om te gebruiken als trampoline. De vering wordt dan plaatselijk sterk overbelast. Een vakman kan direct vaststellen wanneer een breuk is ontstaan door verkeerd gebruik, waardoor de garantie vervalt.

 

Hoe kan ik het beste zitten op mijn zitmeubel?

Een comfortabel zitmeubel is juist ontworpen voor een normale ontspannen zithouding. Maak volledig gebruik van de zitting en laat je lichaam volledig steunen tegen de rugleuning. Ga niet systematisch op de voorste rand van het zitkussen zitten of op de rand van de armleuning. Dan ga je het zitkussen of de armleuning op den duur sterk vervormen.

 

Kan ik mijn bank gebruiken om op te slapen?

Je bank kan gebruikt worden om even in te dutten. Een bank is echter nooit een volwaardig bed. Vooral bij leder is de grote hoeveelheid transpiratiedamp, die het lichaam tijdens een nacht slapen afgeeft, bij herhaling echt schadelijk.

 

Is een zitmeubel geschikt voor huisdieren?

Het meubel is niet gemaakt voor honden of katten. Laat liever geen huisdieren op je zitmeubel tenzij je het meubel extra beschermt. Vooral de bekleding wordt door huisdieren soms erg beschadigd.

 

Video's over eigenschappen van meubelen en tips voor het onderhoud

Voor meer uitleg en tips verwijzen wij je naar onze video's. Bekijk hier de video's met daarin de uitleg van de eigenschappen van verschillende materiaalsoorten. De video's met tips voor het onderhoud van je meubelen, bekijk je hier.