Woontips | Welke vorm eettafel past het beste in jouw interieur?

Ovale eettafel Lund

 

Tegenwoordig zijn er allerlei verschillende eettafels in diverse materialen, vormen en maten. Het kan daarom best lastig zijn om de perfecte tafel voor jouw interieur te kiezen. Om de keuze iets makkelijker te maken hebben wij onze eettafels nog even overzichtelijk op een rijtje gezet.

 

Rechthoekige tafel

We beginnen met de populairste vorm onder de tafels, namelijk de rechthoekige eettafel. De vorm en de multifunctionaliteit van de tafel maken deze vorm eettafel zo populair. Hij kan gebruikt worden voor een gezellig etentje waarbij veel personen kunnen aanschuiven, maar ook als studietafel of als tafel om spelletjes aan te spelen. Daarnaast is de eettafel in veel verschillende afmetingen te verkrijgen, waardoor er altijd wel een geschikte maat tussen zit die precies goed tot zijn recht komt in jouw huis.

Sommige rechthoekige tafels zijn optioneel te bestellen met een uitschuifbaar stuk. Zo kan de tafel eenvoudig vergroot worden wanneer dit gewenst is. Als je op zoek bent naar een tafel die veelzijdig in te zetten is, kan je het beste voor een rechthoekige eettafel gaan. Een rechthoekige tafel is ook de beste vorm tafel voor in een kleine ruimte. 

 

De voordelen van een rechthoekige tafel zijn:

- de multifunctionaliteit;

- de grote keuze in soorten en maten; 

- de praktische eigenschappen.

 

De nadelen van een rechthoekige tafel zijn:

- de grote afstand tussen mensen;

- de punten en hoeken waar kinderen zich aan kunnen stoten.

Rechthoekige eettafel Gardo

 

Ronde eettafel

Een ronde tafel zorgt voor gezelligheid, dit komt omdat je met elke tafelgenoot in contact staat. Bij een grote rechthoekige tafel zie je vaak dat er in een groot gezelschap één op één gesprekken ontstaan. Door een ronde tafel zijn gesprekken vaak centraler en kan je iedereen in het gezicht aankijken.

Wanneer kies je nou precies voor een ronde eettafel? Het is belangrijk dat je een tafel kiest die geschikt is om in een bepaalde ruimte te plaatsen. Voor een ronde eettafel heb je namelijk ongeveer 60 tot 80 centimeter aan ruimte nodig tussen de eettafel, en de muur of een kast tegen die tegen de muur staat. Het is dus niet handig om een ronde tafel in een smalle langwerpige eetkamer te plaatsen. In dit geval kan je beter voor een rechthoekige tafel gaan die je eventueel tegen de muur kan zetten. Het is dus een combinatie van ruimte en smaak die bepalen of een ronde eettafel geschikt is voor je interieur. 

 

De voordelen van een ronde tafel zijn:

- het ontbreken van scherpe hoeken;

- de mogelijkheid om met iedereen aan tafel te communiceren.

 

De nadelen van een ronde tafel zijn:

- de beperkte ruimte op tafel;

- de verloren ruimte in smalle ruimtes.

Ronde eettafel Gardo


Ovale eettafel

Als je een iets unieke weg wilt inslaan, is een ovale eettafel misschien wat voor jou. Door zijn vorm valt hij nou eenmaal meer op dan een standaard rechthoekige tafel. De ovale vorm zorgt ervoor dat er geen scherpe hoeken zijn, waar kinderen zich aan kunnen bezeren. Het verschil tussen een ovale en ronde eetkamertafel is niet zo groot. Een ovale tafel heeft dezelfde voor- en nadelen als een ronde tafel. Hij heeft een positieve invloed op de gezelligheid aan tafel, maar is in smalle ruimtes minder praktisch dan een rechthoekige tafel. De keuze tussen een ovale of ronde tafel heeft dus grotendeels te maken met persoonlijke smaak.

 

De voordelen van een ovale tafel zijn:

- de unieke vorm;

- het ontbreken van scherpe hoeken;

- het gemak om extra stoelen aan te schuiven;

- de mogelijkheid om met iedereen aan tafel te communiceren.

 

De nadelen van een ovale tafel zijn:

- het ontbreken van de mogelijkheid om de tafel tegen de muur te schuiven;

- de verloren ruimte in smalle ruimtes.


Hulp en advies

Kun je niet kiezen tussen de verschillende eettafels of vraag je je af welke soort eettafel het beste in jouw interieur past? Kom dan langs in een van onze winkels in Sliedrecht of Utrecht, waar onze verkoopadviseurs je helpen met het maken van de juiste keuze, of maak hier een afspraak voor een persoonlijk interieuradvies!