Woontips | Hoe houd je jouw houten meubelen mooi?

Houten eettafel met eetstoelen.


Meubelen bestaan uit verschillende soorten materiaal. Het spreekt voor zich dat elk materiaal zijn eigen aanpak nodig heeft. In deze blog bespreken we het onderhoud van meubelen. Hout is een prachtig natuurproduct dat ideaal te verwerken is tot meubelen. Het materiaal blijft echter een natuurproduct dat zal reageren op zijn omgeving en hout zal na verloop van tijd altijd iets verkleuren. Maar je kunt natuurlijk wel op een voorzichtige wijze omgaan met je houten meubelen en het hout goed onderhouden, zodat jouw houten meubelen zo lang mogelijk mooi blijven. Hout is namelijk een natuurproduct dat goed te onderhouden is.


Om optimaal te genieten van je houten meubelen, hebben we een aantal tips voor je:

- Plaats het hout niet in direct zonlicht, om vlekkerige verkleuring te voorkomen.

- Hang tijdens de wintermaanden (als de lucht droog is) waterbakjes aan de verwarming om de luchtvochtigheid te reguleren.

- Verzet accessoires op het houten meubelstuk regelmatig, zodat het hout op deze plekken niet of anders op kleurt.

- Voorzie je accessoires van viltdoppen om krassen te voorkomen.

- Plaats je houten meubelen niet te dicht bij een warmtebron zoals een kachel, openhaard of cv-radiator. 

- Onderhoud en reinig je meubelen regelmatig en gebruik onderzetters.


Verschillende samenstellingen & onderhoudsproducten

Houten meubelen zijn te verkrijgen in een samenstelling van 100 procent massief hout en plaatmateriaal zoals MDF met een afwerking van bijvoorbeeld kunststofolie, lak en fineer. Daarnaast zijn houten tafels bijvoorbeeld te verkrijgen met verschillende soorten tafelbladen.

Elke soort samenstelling van een houten meubel heeft zijn eigen onderhoudsmiddel. Als je wilt dat je houten meubelen er als nieuw uit blijven zien is het onderhoud hiervan enorm belangrijk. Naast alleen voorzichtig zijn met je meubelen zijn er ook verschillende onderhoudsproducten voor houten meubelen. Deze onderhoudsproducten zorgen ervoor dat jouw houten kast, tafel of dressoir zijn ‘nieuwe look’ behoudt en dat jouw meubelen langer meegaan.


Onderhoudsproducten voor houten meubelen.


Hout met waslaag

Meubelen met een mooie, warme en natuurlijke uitstraling zijn vaak voorzien van een waslaag. Om een met was bewerkt meubel mooi te houden, is het van belang om dit meubel regelmatig te onderhouden met Antiekwas, Bijenwas of Greenfix. Voor het reinigen van deze meubelen kun je gebruik maken van de Woodclean Intensive houtreiniger.


Hout met olieafwerking

Houten meubelen met een olieafwerking zien er mooi en natuurlijk uit, en zijn goed beschermd tegen dagelijks gebruik. Eventuele vochtkringen en gebruikssporen op deze meubelen kun je gemakkelijk zelf verwijderen met een staalwolletje en een beetje Greenfix-olie. Daarnaast kun je de houten meubelen onderhouden met Kleurolie. Als laatste is de Woodclean Intensive houtreiniger het ideale product om deze meubelen mee te reinigen.


Onbehandeld hout

In sommige gevallen ziet een houten meubel er het mooiste uit wanneer het meubel onbehandeld en natuurlijk blijft, zoals bij teakhout en eikenhout. Toch is het van belang om ook deze meubelen te voorzien van enige vorm van bescherming. Hierbij blijft de uitstraling van het houten meubel zo dicht mogelijk bij de originele kleur en uitstraling van het hout. Gebruik voor de afwerking van deze meubelen Teakfix, Natural Woodsealer of Natural Wood Protector, en voor de reiniging de Woodclean Intensive houtreiniger.


Advies nodig?

Twijfel je welk onderhoudsmiddel het beste past bij jouw houten tafel, kast of dressoir, vraag dan onze verkoopadviseurs om advies. Zij staan voor je klaar!